Vi har fått inn utrolig mange spørsmål om førstegangstjeneste, takk for stor respons! Vi kommer først til å svare på alle generelle spørsmål som mange lurer på. Vi har også fått inn mange spørsmål om ulike stillinger, og vi har allerede mye blogginnlegg om dette. På bloggen vår har soldater skrevet om livet som militærpoliti, kokk på båt, hundefører, hunderøkter, vakt og sikring, sanitet, Garden, Artillerist på båt, presse og informasjons stilling, Grensejeger, fotograf, velferdssoldat, brannsoldat, idrettsoldat, førstegangstjeneste i luftvernbataljonen og stridstrendbataljonen.
Mange av innleggene finner dere også på denne linken:
Og resten finner dere som blogginnlegg på bloggsiden. Flere innlegg om ulike stillinger kommer forløpende.
Spørsmål og svar om førstegangstjeneste
Er det mulig å droppe ut mitt i året, eller er det veldig stress?
Det å droppe ut mitt i året, er ikke noe man kan velge å gjøre frivillig, ser heller ingen grunn til å gjøre det, om man ikke har en veldig spesiell grunn. Førstegangstjenesten varer 1 år av hele ditt liv, og du vil få utrolig mye igjen for det ene året. Det ser også veldig bra ut på CVen i fremtidig jobbsøking.
Får man reise hjem under rekrutten? Og hvor mye perm er det?
Ja man har mulighet til å reise hjem ilø av rekrutten, men ikke de første ukene, reisen må også dekkes selv. Man får som regel perm de siste helgene, mange velger igjen å bli igjen på leir, man har også kasernevakter i helgene, men dette rulleres på. Når man blir igjen på leir i helgen, har man selvfølgelig fritid og får gjøre litt som man vil om man ikke har vakt såklart, da kan man også reise ut av leir.
Kan man ta lappen i Forsvaret?
Ja, man kan ta lappen i Forsvaret, men ikke vanlig bil lappen (klasse B). Men om man har klasse B fra før, kan man i noen stillinger få ta lastebil lappen, henger lappen, eller minibuss lappen. Dette tilsier ofte at du blir satt i en tjeneste hvor dette kreves.
Hva er sjansen for at jenter blir tatt opp i HV etter førstegangstjenesten?
Her er sjansen veldig stor, like stor som den er hos gutta.
“Heimevernets mannskaper er vernepliktige, hovedsaklig utdannet i Hæren, men med vesentlige innslag også fra Sjøforsvaret og Luftforsvaret. Etter grunnutdanningen på tolv måneder (førstegangstjenesten), overføres 4500 soldater hvert år til Heimevernet for tjeneste frem til de fyller 44 år. “ forsvaret.no
Beste og verste med førstegangstjenesten?
Vanskelig spørsmål å svare på! For noen er det beste med førstegangstjenesten alt! Når året er ferdig glemmer man ofte alt det som er tøft og tungt. Men det er disse stundene du også får veldig mye igjen for, og lærer mye av. Men skal jeg nevne noe så er det beste med førstegangstjenesten alle de nye folka man møter og det sterke vennskapet man får! Mange av de jeg var i førstegangstjenesten med har jeg fortsatt kontakt med 6år etter, og den første venninnen jeg fikk er nå en av mine beste venner. Det verste, tunge, blodslitet blir til slutt ditt beste minne.
Kan man velge en spesiell tjeneste med en gang man kommer inn? Og er det mange som ikke kommer inn på det de vil?
Man kan ikke velge tjeneste før helt i slutten av rekrutten, ofte kan man også endre mening fra start til slutt. Man får sette opp ønsker og ofte får man et av valgene sine, dette kommer mye an på krav de ulike stillingene setter, og hva du er kvalifisert til. Om det er noe du ønsker som har høye fysiske krav er det lurt å trene mot dette på forhånd for å klare kravene.
Hva er det som avgjør hvilken stilling man kan få?
Det som avgjør hvilken stilling du kan få er:
Hvor Forsvaret trenger folk.
Dine styrker, phsykisk og fysisk.
Hva du ønsker.
Konkurranse om plassen.
Kan dere lage en oversikt over stillinger?
forsvaret.no har en veldig fin oversikt over stillinger, så det vil nesten bli å kopiere og lime inn. Om du lurer på noe Spessielt ang. Stillingene som ikke står kan man spørre oss, så kan vi se om vi klarer å svare. Vi er ofte i kontakt med soldater som er i ulike stillinger, og kan gi svar av deres erfaring. Men Det er ikke noe fasit på hvordan det førstegangstjenesten er svart på hvitt. Så ofte må det opplevelses selv og man kan aldri bli godt nok forberedt når man ikke vet 100% hva man går til.
Hvorfor blir man innkalt til sesjon når man ikke har ønsket det?
Verneplikten er et bærende prinsipp i samfunnskontrakten mellom landets borgere og staten. Når Norge innførte allmenn verneplikt 1. januar 2015, ble vi det første NATO-landet som gir både menn og kvinner lik plikt til å verne om sitt land.Allmenn verneplikt gir Forsvaret et grunnlag for å rekruttere de best egnede og mest motiverte unge kvinner og menn fra hele befolkningen.
De siste årene har jenter måtte svare på sesjon del 1, men forskjellen fra neste år er at de ikke lenger selv kan velge om de vil avtjene førstegangstjenesten. Da er de vernepliktige og må møte på lik linje med menn hvis de blir innkalt. regjeringen.no
Hva vil det si å være hjelpe-instruktør/ rekrutt-instruktør?
Vi har fått 2 soldater til å svare på dette:
“Hei, vi er to jenter som straks er ferdige med 18mnd førstegangstjeneste på Madla i luftforsvaret. Vår stilling som hjelpe-instruktører går ut på å hjelpe til med utdanningen av rekrutter.
Etter rekrutten i januar valgte vi vakt- og sikringskurs på Kjevik, hvor vi ble selektert ut til Ledende flysoldat utdanningen. Dette er utdanningen som erstatter den tidligere UBordningen, og er en lederskapsutdanning på ca 3mnd. Dette krever også at man skriver under på 18mnd tjeneste.
Hverdagen vår går ut på å følge opp rekruttene med alt fra inspeksjon til å holde leksjoner. Dette er en krevende men utrolig givende stilling hvor du får utfordra deg selv på flere plan.
Vi gikk begge fra å syntes at det var skummelt å holde presentasjoner forran klassen, og nå snakker vi forran 100rekrutter daglig.
Man får se hvordan befalet jobber og er med «bak kulissene» på rekruttskolen. Dette er en stilling som passer bra for de som ønsker en utfordring og en karriere videre i Forsvaret.” Anonym
Hva skal man pakke med til innrykk?
Trykk på bilde for å komme til pakkeliste
Ønsker du å skrive om din hverdag? Send oss gjerne en melding!
Skrevet av
@jenteriforsvaret/@jennielovise
Comments